Perjalanan Nicolas Pepe Dari Nol Hingga Menjadi Pemain Termahal Arsenal

Perjalanan Nicolas Pepe Dari Nol Hingga Menjadi Pemain Termahal Arsenal Nicolas Pepe tiba-tiba menjadi peminat bola sepak dunia apabila dia diumumkan sebagai pemain Arsenal yang baru.

Pemain itu telah ditandatangani dari kelab Lille Perancis dengan nilai perpindahan £ 73 juta untuk menjadi pemain paling mahal dalam sejarah klub London itu.

Perjalanan Nicolas Pepe Dari Nol Hingga Menjadi Pemain Termahal Arsenal

Perjalanan Nicolas Pepe Dari Nol Hingga Menjadi Pemain Termahal Arsenal

Prestasi Pepe semasa bermain dengan pasukan Lille telah menimbulkan minat dalam beberapa kelab besar untuk memperolehnya. Bermain 74 perlawanan dalam semua pertandingan dan menjaringkan 35 gol adalah pencapaian yang hebat untuk satu ekstrim.

Kehadirannya di Stadium Emirates akan menyaksikan penampilan trio baru dalam Liga Perdana dengan Alexandre Lacazette dan Pierre-Emerick Aubameyang.

Bagaimanapun, kejayaan Pepe dalam menyertai kelab hebat seperti Arsenal hari ini bukan sekejap mata. Malah, pemain berusia 24 tahun itu mempunyai kenangan pahit yang termasuk membesar dalam suasana yang menyedihkan.

Perjalanan Yang Tidak Mudah Dari Seorang Nicholas Pepe

Keluarganya beremigrasi dari Ivory Coast ke Perancis pada tahun 1995, beberapa bulan sebelum dia dilahirkan di sebuah bandar kecil, Mantes-le-Jolie, sekitar 50 kilometer dari kota Paris.

“Keluarga saya memberitahu saya bahawa sebagai seorang anak, mereka menghadapi masalah dan penderitaan. Semasa saya berada di sekolah mereka mahu saya mempunyai segalanya, tetapi pada masa yang sama mereka tidak mempunyai apa-apa untuk memberi saya, “kata Pepe.

“Untuk menghantar saya ke sekolah, mereka terpaksa berjalan 10 kilometer dan akhirnya, suatu hari, kami bernasib baik kerana keluarga saya dapat membayar tambang bas supaya saya boleh pergi ke sekolah.

“Ketika saya masih kecil dan saya mula bermain bola sepak dengan kelab kecil, ibu bapa saya berhenti kerja saya dan memutuskan untuk tinggal bersama saya untuk merealisasikan impian saya menjadi pemain bola sepak profesional.

“Keluarga saya bersama saya dalam masa yang sukar. Mereka sangat membantu dan menyokong dan saya berharap mereka tinggal bersama saya selama-lamanya. “

Perjalanan Nicolas Pepe Dari Nol Hingga Menjadi Pemain Termahal Arsenal

Nicolas Pepe Menjadi Penjaga Gol

Awal kariernya sebagai pemain bola sepak adalah di klub Solitaire Paris Est ketika berusia 14 tahun. Dia mula bermain di posisi penjaga gol.

“Ketika saya seorang penjaga gol, saya merasakan bahawa pasukan saya sepatutnya memenangi tujuh atau lapan. Semakin saya bosan menjadi sasaran.

“Kemudian saya meminta jurulatih untuk mengubah kedudukan saya supaya saya boleh bekerja dalam kedudukan yang membolehkan saya membuat kenalan. Jadi selepas mendapat peluang, saya berjaya menjaringkan gol! “

“Pengalaman saya di padang sebagai penjaga gol telah banyak membantu saya. Saya tahu pergerakan penjaga gol ketika datang kepada pemain dan bola. Ini bermakna saya boleh menganalisis bagaimana untuk menjaringkan gol berdasarkan kedudukan penjaga gol dan itulah yang membezakan saya dari penyerang lain. “

Selepas bersinar dengan kelab divisyen kelima di Perancis, Poitiers, Pepe menyertai pasukan Angers II pada 2013 dan mengembara ke sana selama lima musim. Di kelab itu dia bermain di liga CFA 2 (bahagian Perancis 4) dengan pasukan simpanan Angers.

Permulaan Perjalanan Karier di Dunia Profesional

Dia membuat debut pertamanya profesional dengan pasukan Les Scoites di pusingan kedua Coupe de la Ligue, yang menyaksikan kehilangan 2-1 kepada Arles-Avignon pada Ogos 2014.

Pepe kemudian dipinjamkan ke kelab Orleans untuk musim 2015/16 dan bermain di Liga CFA (bahagian ketiga Perancis) dan kemudian membantu pasukan maju ke Ligue 2 sebagai tempat kedua dalam liga.

Dia kemudian kembali ke Angers pada musim berikutnya untuk bermain dalam pertandingan Ligue 1, di mana dia membantu pasukannya maju ke final Coupe de France.

Dalam perlawanan, Pepe memulakan permainan sebagai pemain utama tetapi kalah 2-1 ke Paris Saint-Germain.

Perjalanan Nicolas Pepe Dari Nol Hingga Menjadi Pemain Termahal Arsenal

Nicolas Pepe Seorang Anak Didik Marcelo Bielsa

Pada musim 2017/18, pasukan Lille yang diketuai oleh Marcelo Bielsa membawa pemain antarabangsa Ivory Coast dengan perjanjian pemindahan € 10 juta dengan kontrak lima tahun. Musim pertama di Stade Pierre-Mauroy melihatnya bermain hampir setiap perlawanan dan menjaringkan 13 gol.

Skrip indah dengan pasukan Les Dogues terus musim depan selepas dia menjaringkan 22 gol dan membuat 11 gol bersih sementara namanya berada di “Pasukan UNFP Tahun”. Kecemerlangannya telah menarik perhatian kelab utama Eropah seperti Barcelona, ​​Manchester United dan Naples.

Prestasi cemerlang baju Arsenal yang berusia 19 tahun itu telah dikekalkan sepanjang liga untuk pasukan kebangsaan Ivory Coast. Pepe, yang membantu negara maju ke suku akhir Piala Negara-Negara Afrika baru-baru ini, telah menjaringkan empat gol dalam 15 penampilan dengan The Elephants.